BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Schitterend fietsen in Berchtesgaden

Duitsland is groot en veelzijdig. Als je wilt fietsen in Duitsland dan heb je eigenlijk oneindig veel keus. Je kunt door het heuvelachtige landschap in de Eifel of bijvoorbeeld het Teutoburgerwald rijden. In het Schwarzwald heb je steile beklimmingen en het middengebergte vind je in Saksen-Anhalt . Als je denkt aan een fietsvakantie dan wordt Beieren meestal overgeslagen. Vooral bekend om München, het Oktoberfest en de voetbalclub Bayern, maar minder populair als fietsbestemming. Dat is onterecht. Je kunt bijvoorbeeld schitterend fietsen in Berchtesgaden. Bij dit Nationale Park kun je zowel op gravel als op de racefiets mooie tochten maken. Of in Salzburg een Mozartkügel halen. Of….naja. Het is er prachtig. Niet voor niets was voormalig leider van Nazi Duitsland Adolf Hitler verliefd op deze plek. Berchtesgaden heeft daardoor wel een dubbele lading. Prachtig mooi, maar met een duister randje.

Berchtesgaden

Je moet wel even zoeken op de kaart, want Berchtesgaden is ver weggestopt in Zuid-Oost Duitsland. Het nationale park is tegen de grens met Oostenrijk aangeplakt en het stadje ligt ietsje meer naar het binnenland. Het dorp en de omgeving is sprookjesachtig, zeker bij zonsopgang en -ondergang. Het beste uitzicht over de bergen en het dal heb je vanaf het Kehlsteinhaus. Dit is het voormalige adelaarsnest van Adolf Hitler, dat nu dienst doet als restaurant. Het is vanwege de historie ook populair bij toeristen en dagjesmensen. Het is een herinnering aan dit wrange verleden, van deze plek. Voor een verblijf in het voormalig epicentrum van het ‘derde rijk’ kun je in Explorer Hotel Berchtesgaden terecht. Degelijke, design kamers, ingericht op avonturiers, dus genoeg mogelijkheden om je spullen even af te spoelen en op te bergen na een mooie rit.

Rossfeld Panorama

Een van de mooiste plekken en misschien ook wel dé aanrader is de Rossfeld Panoramastrasse. Je rijdt hier over een schitterende weg met haarspeldbochten met een uitzicht…. Eigenlijk is dit haast ongewoon voor Duitse begrippen. Op dit stukje bergpanorama heb je flink wat hoogtemeters te verstouwen en laat je niet verrassen, want de steilste stijging hier is 13%. Je overbrugt in 10 kilometer ongeveer 825 hoogtemeters. Dan wil je bijna wel je voetje aan de grond zetten en even genieten van het uitzicht. Je komt uiteindelijk op een hoogte uit van 1560 meter boven zeeniveau. Je rijdt hier ook een klein stukje door Oostenrijk en je hebt ook een bizar mooi uitzicht over de Hochkönig van 2900 meter hoogte.

Hinterbrand – Konigsee

What’s in a name. Dat het gaat branden als je deze klim gaat rijden, dan zul je zeker in brand staan. Want over 5 kilometer lengte kom je op een gemiddelde van 11,2% met een uitschieter naar 20(!)%. Dat is echt alleen als je jezelf heel erg veel pijn wilt doen. Want om dit nu leuk te noemen, dat is ook weer zo wat. Je kunt dan wel schitterend fietsen in Berchtesgaden, maar dit is andere koek.

Verderop heb je ook de mogelijkheid om richtig de schitterende Königssee te rijden. Daar zul je wel echt de gravelbike uit de koffer moeten halen. Je kunt dan wel een mooie route rondom het meer proberen te maken. Hou er wel rekening mee dat je in dit deel van het nationale park moet fietsen op de fietspaden. Dit vooral om te voorkomen dat je wandelaars lastig valt. De Königssee is ook het eindpunt (of het beginpunt, wat jij wilt) van de bekende route Bodensee – Königssee.

Oostenrijk binnen handbereik

Wij hadden voor ons rondje nog een mooie lus door Tirol eraan vastgeplakt. Want dat is toch wel de charme van deze regio, dat je zowel aan de ‘linkerkant’ als de ‘rechterkant’ even de grens met Oostenrijk over kunt steken. Daar zijn de mogelijkheden natuurlijk weer eindeloos. De klim naar Hirschbichl is vanuit Duitsland wel te doen, maar let op: de 4,2% gemiddeld kunnen niet goed verhullen dat je een klein stukje 20% voorgeschoteld krijgt. Daarna is de beloning echter extra mooi, want de afdaling naar Weissbach is er eentje voor durfals. Riemen vast dus! Eenmaal beneden rij je relatief vlak weer Duitsland in via AU en Unken.

Berchtesgaden

Het is dus schitterend fietsen in Berchtesgaden en omgeving. Je zult er wel je best voor moeten doen, want de mooie plekjes zijn soms alleen per gravelbike bereikbaar. Ook om er te komen is het niet eenvoudig. Het dichtsbijzijnde vliegveld is bij Salzburg, maar de verbinding met Duitsland is dan lastig. Met de auto is het wel 10 uur tuffen vanaf Utrecht. Op de fiets is het een optie, maar dan heb je 1000 kilometer onder de banden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.