BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Schotland: Highlands en meer

Voor wie eens wat anders wil op een fietsvakantie is het hele Britse eiland een aanrader. We schreven eerder al over het Peak District wat een schitterende locatie is. Ook in Yorkshire kun je schitterend op weg met allerlei mooie routes het aanpalende Nationale Park in. Om over Snowdonia nog maar te zwijgen. Deze plekken liggen allemaal onder de grens van Engeland en Schotland. Nu zijn de ‘Scottish Highlands’ beroemd en berucht. Beroemd vanwege haar schoonheid, berucht vanwege het weer en de omstandigheden. Maar wij raden deze bestemming vooral aan vanwege de natuurlijke schoonheid en de mogelijkheid om overal te kunnen kamperen. Zei iemand daar bikepacking? Check het in onze beschouwing van fietsen in Schotland: highlands en meer.

This is not England

Er zijn maar weinig dingen waarmee je Schotten op de kast kunt krijgen en dat is het in een adem met Engeland noemen. Want ondanks de staatkundige verwevenheid is Schotland ook graag onafhankelijk in doen en laten. Daarbij is het Schotse landschap uniek en is whisky niet voor niets de nationale trots. Onze ervaringen met de Schotten zijn eigenlijk allemaal positief. Vriendelijk, in voor een drankje, gastvrij. Zeker voor iedereen die Britten uit London gewend zijn, is bijvoorbeeld Edinburgh een verademing.

JOG

Het lijkt misschien wat vreemd om het woord JOG in een item over fietsvakanties te zetten. De kenners zullen echter weten dat dit de afkorting is voor John O’Groats. Dit is het meest noordelijke punt van Schotland. Dit is een geliefd punt bij racefietsers, bikepackers, gravelaars en iedereen die iets heeft met extremen. De meest bekende route of uitdaging is de LEJOG. Hierbij rijden fietsers (of lopen wandelaars) van Land’s End in Cornwall naar John O’Groats. Een epische route, wat ons betreft. Velen zullen deze plek willen bezoeken en de meest logische manier is via National Route 1, die vanaf de Schotse grens via Aberdeen naar de Shetland eilanden gaat. Deze route begint zelfs helemaal in Dover, Zuid-Engeland. Absolute aanrader.

Next level eilandhoppen

Schotland is een aantal eilandjes rijk. Aan de noordkant heb je de Orkney Islands, bekend van de schelp en schaaldieren. De Shetland eilanden zijn onlosmakelijk verbonden met pony’s. Aan de noordwestkant van Schotland heb je het schiereiland Isle of Skye, waar het absoluut schitterend is om te fietsen. Zowel op de weg als naast de weg. De Quiraing is waarschijnlijk het meest bezocht en gefotografeerd, maar ook verderop heb je schitterende plekken.

Een van de next-level-island-hopping experiences is de route via de Hebriden. Begin in het zuidelijke puntje en eindig op het idyllische en schitterende Eoropie Beach. Tip: neem je zwembroek mee, maar ook iets om op te warmen! Ondertussen kom je al eilandhoppend langs plekken als ‘Lewis and Harris’, de Callanish Stone Circle en nog veel meer. Je bent hier zeker voor de rust, de ruige omgeving en de ruimte. Heel bijzonder!

Cairngorms

Cairngorms is qua look en feel misschien wel het typische Schotland wat iedereen kent en verwacht. Het nationale park ligt precies in het midden tussen Aberdeen, Inverness en Dundee. Een van deze steden zou dan ook goed als uitgangspunt of basecamp kunnen dienen. Het gehucht Ballater in het park is misschien wel de meest ideale plek. Het landschap is hier ruig in de herfst en winter, maar je zult er ook schitterende kleuren vinden in de zomer. Tip voor de avonturier: er is hier een skicentrum. Dat betekent dat het hier ’s winters vrij koud zal zijn. Probeer in ieder geval een ritje naar de Glen Derry in te plannen.

Loch Lomond

Loch Lomond is veel bezongen in de Schotse cultuur. Het is misschien na ‘Flower of Scotland’ een lied wat een is met de Schotse identiteit. Alhoewel Loch Ness vanwege het monster misschien meer naamsbekendheid geniet, is Loch Lomond National Park een absolute aanrader. Je kunt hier on the road over Route 7 rijden, die de Lochs and Glens way wordt genoemd. Je komt hier een veelvoud van de Lochs (meren) tegen. Maar het is misschien nog wel mooier om de route te verlaten en over de ongebaande paden te gaan. Je komt dan op uitzichtpunten die je anders niet zou bereiken. Sterker nog, je kunt er waarschijnlijk nog blijven slapen ook! Daarbij is de weg heel rustig en is het dus puur genieten. Enige nadeel: Als je echt pech hebt, kan het wel even duren voordat iemand langskomt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.