BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Slovenie: land van Tourwinnaars

De afgelopen jaren is Slovenië werkelijk omhoog geschoten als populaire en veelgenoemde fietsbestemming. Mede door het succes van professionals Primoz Roglic en natuurlijk Tadej Pogacar staat Slovenië op de kaart. Maar dat niet alleen. Het land is heel divers, heeft hoge bergen, maar ook een mooie kustlijn en qua gastronomie mag dit land in Centraal-Europa zich met de beste meten. Wij gingen wat dieper in op de mogelijkheden om te fietsen in Slovenie. Hier onze tips!

Julische Alpen – Julijske Alpe

Het gebied in het noordwesten van Slovenië is heel populair bij wielerliefhebbers. De bekendste naam in deze omgeving is Kranjska Gora, maar dan vooral vanwege de skiwedstrijden die daar gehouden worden. Ook de naam Bled zal bij velen een belletje doen rinkelen, vanwege het schitterende meer (met het veel gefotografeerde eiland).

Mooi rondje Vršič – Mangart

Je kunt hier echt wel goed de benen testen. Een mooie route is die vanuit skidorp Kranjska Gora naar het zuiden, waar je gelijk de mooie Vršič-pas kunt aanvatten. In het begin slinger je een paar keer over de Pišnica rivier. Lekker om even op te warmen. Dat is ook wel nodig want na een paar kilometer komen de eerste haarspeldbochten en liggen er voor de vorm ook een paar mooie kasseitjes. Alsof je de Gotthard pas omhoog rijdt. De klim is uiteindelijk 12,4kilometer aan 6,5% waarbij de laatste 4 kilometer eigenlijk niet onder de 10% komen. Echt pijnlijk dus.

Bovenop kun je als je met de gravelfiets bent nog een klein extra loopje maken naar de lodge Postarski Dom. Het uitzicht is gaaf en vrij ruig. Het wegdek is echt geschikt voor de gravelfiets. De weg omhoog op de Vrsic pas is heel goed en doet eigenlijk een beetje denken aan de Dolomieten.

Naar Mangart

Vanaf de Vršič pas gaat het dan naar beneden richting Bovec, alwaar je kunt beginnen aan de Mangart beklimming. Je rijdt even een stukje weg heen en weer omdat de echte beklimming, totaal 24,7 kilometer lang omhoog met een gemiddelde van 6,5%, begint in Bovec. Vanaf Log pod Mangartom is het ‘maar’ 16,5 kilometer met een gemiddelde van 8,6% om het nog heftiger te maken.

Het grote voordeel van deze klim is dat de top van de Mangart een doodlopende weg is. Dat betekent dat het verkeer redelijk rustig is en dat je daardoor lekker rustig kunt klimmen en dalen, voor zover dat mogelijk is met de steile helling. Als je boven komt kun je een mooi rondje rijden om vervolgens af te dalen van deze hoogste fietspiek van Slovenië.

Terug via Italië

Om uiteindelijk weer in Kranjska Gora uit te komen moet je wel even smokkelen en door Italië. Hier zul je weinig hoogtemeters meer pakken en via de meestal rustige Strade Statele 54 kun je het laatste stuk uitfietsen richting het startpunt

Route

Liever wat meer keus

Omdat het noordwesten voornamelijk bergachtig is, kun je ook kiezen voor een ander stuk van het land. De Karst bijvoorbeeld is heel afwisselend. Met name de Vipava vallei is een aanrader, maar je kunt ook iets zuidelijker (gravelbike is wel een must) de Parenzana Cycling Trail volgen. Deels over de oude spoorlijn is deze route met 129km een mooie uitdaging. Veel onverhard, langs de kust via Koper en uiteindelijk naar Porec. Ook in de Brda heuvels, iets meer richting de Julische alpen zijn mooie routes te vinden.

Veelzijdig

Uiteraard zijn er ook in de andere delen van Slovenië schitterende plekken te ontdekken. Hier duiken we later verder in, want ook rondom Ljubljana, de hoofdstad zijn er genoeg leuke rondes te vinden en naast de Julische alpen zijn er nog meer leuke klimmetjes te ontdekken.

Route alternatief

Deze route kun je het beste in twee dagen doen, of een afsteek nemen door de vallei. Je hebt hier wel het mooiste van deze regio te pakken!

Enthousiast?

Helemaal enthousiast geworden over fietsen in Slovenië? Wil je meer weten over fietsen in dit mooie land? Ga dan naar de site van Slovenië of houdt de strava van toppers Primoz Roglic of Tadej Pogacar in de gaten.

Leave a Comment

Your email address will not be published.