BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Taiwan: verborgen Aziatische schoonheid

Bestemmingen in Azië staan minder vaak op een lijstje voor een volgend fietsavontuur. Te ver weg, infrastructuur niet in orde of soms gewoon onbekendheid. In het geval van Taiwan is het deels onbekendheid. Immers: de KOM challenge geeft het land een duidelijke positionering. Toch zijn er nog geen complete pelotons die naar Taiwan trekken voor een fietsvakantie. Wij vinden dat jammer. Want Taiwan is het perfecte fietsparadijs in Azië. Tenminste, als wij zouden mogen kiezen. Kijk en geniet met ons mee.

Are we dreaming?

Taiwan lijkt eigenlijk een fietsersparadijs te zijn. Alsof het door de fietsgoden speciaal ontworpen is voor de tweewieler. De infrastructuur is van een geweldig niveau, het landschap is waanzinnig mooi en de uitdagingen zijn van een ander niveau dan een rondje Limburgse heuvels. Met als kers op de spreekwoordelijke taart de beklimming van Wu Ling Mountain, de 105 kilometer lange beklimming vanuit Hualien. In onze zoektocht naar mooie routes kwamen we al snel op Fietsroute 1. Niet alleen in de VS is fietsroute 1 eentje om van te kwijlen.

Cycling Route 1

Deze totale route is echt ‘quintessential Taiwan’. Je kunt letterlijk een rondje Eiland doen en in ongeveer 1100 a 1200 kilometer de gehele kust afrijden. In totaal rijd je zo 8.000 hoogtemeters bij elkaar en je ziet de meest schitterende strandjes, je komt langs mooie tempels en je kunt echt Taiwan ontdekken. Naast de zee heb je ook schitterende meren en prachtige, Aziatische tuinen waar je kunt stoppen en gewoon even genieten. Het verandert soms van enorm ruig in wat vriendelijker. Het voordeel van de routes in Taiwan is dat ze voornamelijk uit goede fietspaden bestaan, die zijn afgeschermd van de rest van de rijbanen.

Meer Meren

Nu we het toch over meren hebben: het Sun Moon Lake en het fietspad dat daar doorheen loopt (totaal zo’n 16 kilometer) is meer dan de moeite waard. Het is het grootste natuurlijke meer in Taiwan en de omgeving is absoluut schitterend. Je vindt dit meer ten zuiden van Nantou en ten zuidwesten van Taichung.

Noordkant

In het noorden van Taiwan, ten oosten van de hoofdstad Taipei, kun je je ook helemaal uitleven als het op hoogtemeters aankomt. Vanuit Keelung duik je zo de bergen in. In een kilometer of 7 ga je 400 meter hoger boven zeeniveau. Je kunt daar vele beklimmingen meepakken. Schitterend en qua steilte is dit gedeelte goed te doen.

Oostkust

Verder zuidelijker, aan de oostkant van het eiland, tussen Keelung en Hualien zijn de beklimmingen een stuk steiler. Het is hier ook een stuk ruiger. De percentages gaan hier rap boven de 10% Maar je kunt er schitterende rondjes creeren. Check ook onze komoot pagina voor meer inspiratie

Rondje eiland

Rondje Keelung

Leave a Comment

Your email address will not be published.