BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsavontuur op Tenerife: hierom moet jij naar dit eiland.

Tenerife, is dat niet dat eiland waar al die profs naartoe gaan om op hoogte te trainen? Dat klopt! Gedurende het hele jaar vind je veel profwielrenners, triatleten en andere topsporters op dit grootste van in totaal twaalf Canarische Eilanden. Dankzij het aangename klimaat, en vanwege de mogelijkheid om op hoogte te trainen, is Tenerife een toevluchtsoord voor menig fietser van naam en faam. Namen als Lance Armstrong, Chris Froome en Tom Dumoulin zijn of waren hier regelmatig te vinden in voorbereiding op hun seizoen. Vooral de berg El Teide zal bij veel fietsfanaten en volgers van het wielrennen een belletje doen rinkelen. Maar waarom is Tenerife zó populair bij fietsers? Ik zocht het voor je uit tijdens mijn fietsavontuur op Tenerife.

Tekst en foto’s: Ruben Hoogland

De reis

Er zijn twee manieren om naar Tenerife te reizen. Met het vliegtuig, of met de veerboot. Vanaf Schiphol is het ruim vier uur vliegen. Vanuit de havenstad Huelva, Andalusië, duurt de overtocht met de veerboot zo’n anderhalve dag. Overigens is deze laatste optie niet heel goedkoop. Daarom is vliegen de meest toegankelijke optie voor een verblijf op Tenerife. Helaas minder duurzaam, maar goed.

Eerste indruk

Als je naar een bestemming vliegt, dan is de eerste indruk altijd heel abrupt. Je stapt in een aluminium capsule en zodra je het vliegtuig uit mag begeef je je in een hele andere wereld. Anders dan wanneer je met de auto naar een bestemming trekt, en de omgeving dus geleidelijk ziet veranderen, word je ineens geconfronteerd met een totaal nieuwe wereld. Ik arriveer op Luchthaven Tenerife Zuid. Buiten is het aangenaam warm, en het vliegveld is lekker overzichtelijk. Ik zie de zee, hier en daar wat palmbomen en in de verte lonken de bergen.

Eigen fiets mee, of fiets huren

Ik neem het liefst mijn eigen fiets overal mee naartoe. Die is immers goed afgesteld, en ik ben er simpelweg gewoon aan gewend. En ook wel een beetje aan gehecht. Als je met Transavia vliegt, dan betaal je € 49,00 per vlucht voor het meenemen van een fietskoffer. Voor mijn trip was er echter een fiets op locatie geregeld via de mannen van Bike Point Tenerife. Een BMC Roadmachine 02, afgemonteerd met Shimano Ultegra en schijfremmen. Vooraf weet je nooit wat je precies krijgt, dus hier heerste enige scepsis aan mijn kant. Nou, dat bleek totaal niet nodig. De fiets liep als een zonnetje, en was keurig afgesteld op basis van de maten die ik van tevoren had doorgegeven. Het duurde dan ook niet heel lang voordat ik de fiets volledig vertrouwde en mezelf ook in de afdalingen durfde te gooien. Deze fiets kost bij Bike Point Tenerife € 22,00 per dag.

Als je een fiets huurt op locatie, zou ik je in het algemeen adviseren om je eigen zadel en pedalen mee te nemen. Zelfs wanneer je een super fiets hebt, weet je niet of het zadel geschikt is voor jouw ergonomie. En niets is vervelender dan je avontuur vroegtijdig moeten afbreken vanwege zitvlakproblemen. Neem dus je eigen zadel mee als je weet dat je hier gevoelig voor bent. Ook je eigen pedalen meenemen kan ergernissen bij het inklikken voorkomen. Je bent gewend aan je eigen manier van inklikken, en ik neem daarom altijd mijn eigen pedalen mee.

Eén eiland, meerdere werelden

Tenerife ligt op dezelfde positie ten opzichte van de evenaar als de Westelijke Sahara. Toch is het hier niet overal dor en droog, en dat heeft te maken met de wolken die hier tussen de bergen blijven hangen. Hierdoor is het op sommige plekken veel vochtiger, en dat verklaart de grote verschillen op het eiland. Het zuiden is woestijnachtig, waar het noordoosten juist groen en tropisch is rondom het Anagagebergte. Ook het midden van het eiland is groener en wordt grotendeels natuurlijk gekenmerkt door El Teide.

Tijdens mijn trip begonnen we met een tocht in het zuiden, overwegend over de TF-28. Een heerlijk kabbelend weggetje. Het is net een achtbaan. Links, rechts, stukje klimmen, stukje dalen en constant dat schitterende uitzicht op de zee. Op het zuiden staat vaak veel wind, en daarom wordt het beeld aan de horizon hier ook getekend door windmolens. Ook is dit het meest zonnige gedeelte van het eiland omdat de wolken vanaf hier landinwaarts worden geblazen. Absoluut hoogtepunt van het zuiden vond ik de klim vanuit Poris de Abona naar Villa de Arico. Omdat het verkeer veelal op de hoofdweg rijdt, kom je hier bijna geen auto’s tegen. En het asfalt bolt fantastisch!

Noord-Tenerife

Het noorden van het eiland is veel groener, en dus ook een stuk koeler. Je vindt hier mooie wegen en beklimmingen zijn vaak omhult met bomen. Een hoogtepunt om naartoe te fietsen is de Pico del Ingles, om vervolgens de TF-12 af te dalen richting San Andrés.

Dit is wat mij betreft een van de mooiste afdalingen van Europa. Schitterende switchbacks, eindeloos vergezichten en continu goed zicht op tegemoetkomend verkeer. Dit was puur genieten. Er ligt ook een parel van een afdaling in het noordwesten. Vanuit San Juan del Reparo naar de kustplaats Garachico. Als je graag foto’s maakt schiet je hier met zekerheid een aantal waanzinnige platen. Je kijkt constant in de diepte en ziet de zee en Garachico op de achtergrond liggen. Ik vond deze afdaling een feestje. Wel voorzichtig zijn, want er zitten hier en daar wat kuiltjes in de weg.

Fietsavontuur op Tenerife is El Teide

Ok, dan nu de absolute hoofdrolspeler van een fietsavontuur op Tenerife. En het is niet El Teide. Jawel, El Teide natuurlijk ook, maar dat wist ik van tevoren. Maar er ligt een klim verscholen op Tenerife waar je het nog lang over gaat hebben als je die hebt beklommen. Mirador de Cherfe vanuit Masca. Slechts 3,8 kilometer, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,2% en maximaal 17,6% over 100 meter is dit een beest van een klim. En de uitzichten zijn wederom om stil van te worden. Pak van tevoren vooral ook het Parque Rural de Teno mee, met schitterend uitzicht op de rotsen aan de westkust.

Local heroes en guides

Parcourskennis is om meerdere redenen prettig. Om de mooiste verborgen spots te ontdekken, de leukste restaurantjes onderweg uit te kiezen en om te weten wat je te wachten staat. Tijdens mijn trip ben ik erg goed begeleid door de charismatische Alberto en Marcos Delgado van Tenerife Bike Training. Zij organiseren ritten en tours op Tenerife. Je kunt aansluiten op een specifieke dag, een weektour plannen of een volledige reis met overnachtingen bij hen boeken.

Conclusie fietsavontuur op Tenerife

Tenerife is écht een fantastische plek om te ontdekken op de fiets, zowel vanwege de variëteit in de omgeving als de prachtige beklimmingen en afdalingen. Boek vooral een tour bij Tenerife Bike Training als je niet zelf je ritten plant. Naast racefietsen heb je ook tal van mogelijkheden om het eiland op de gravelbike te verkennen. Genoeg redenen om snel weer een keer terug te keren naar dit waanzinnige eiland.

Routes fietsavontuur Tenerife

Hieronder vind je de mooiste routes voor een fietsavontuur op Tenerife. Alle hoogtepunten van dit mooie eiland vind je hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published.