BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Tips om te fietsen in Brazilië: Rio de Janeiro

Inmiddels mag wel bekend zijn dat wij bij Cycling Destination graag kijken naar net even wat andere bestemmingen dan anders. Want als je aan fietsen in Zuid-Amerika denkt, dan komt toch snel Chili of Patagonie in Argentinië om de hoek. Ook de populariteit van Columbia en Ecuador is door Egan Bernal en Ritchie Carapaz enorm toegenomen. Dan is het wel eens prettig om een gastblogger te hebben die gewoon ‘even’ naar Rio de Janeiro gaat. Rio? Ja, Rioooooooooo! Superfijn dat Alice Cardoso, mede-eigenaresse van het toffe damesmerk Veloine een aantal rondjes en tips in Rio heeft verzameld. Zeker met carnaval erg handig. Lees je mee met onze tips om te fietsen in Brazilië: Rio de Janeiro?

Tekst en foto’s: Alice Cardoso

More than the Olympics

In 2016 keek de hele wereld naar Rio de Janeiro in Brazil. Het was het jaar van de 31e Olympische Zomerspelen en in dat jaar werd er geschiedenis geschreven in het fietsen. Op meerdere manieren. De fan-base van de UCI groeide naar in totaal 1,5 miljoen (!) gedurende de twee weke van de Spelen. Over de gehele wereld groeiden de kijkcijfers waanzinnig, zowel voor de wegwedstrijden als ook op de baan. De wereld kon nu zelf oordelen: fietsen in Rio de Janeiro IS een mogelijkheid!

Het parcours van de wegwedstrijd

De 241,5 km/141km (mannen/vrouwen) wegwedstrijd liep over de beste routes van Rio. Prachtige beelden van de Copacabana, Jezus de Verlosser, Floresta de Tijuca, Grumari en weer terug. Maar de warmte en de route waren gruwelijk. Van de in totaal 144 mannen finishten er maar 63. Uiteraard waren ‘gouden Greg’ en Anna van der Breggen de grote winnaars. Toch zullen velen Rio onthouden vanwege ‘de val’ van Annemiek van Vleuten.

Waar moet je zijn?

De meeste mensen denken dat fietsen een activiteit is voor landen die een beter ontwikkelde infrastructuur hebben. Rio de Janeiro vecht dat vooroordeel met succes aan. De fantastische omgeving strijkt een hoop van de (letterlijke) hobbels plat. Ook de ontbrekende fietspaden zal je snel voor lief nemen, omdat het uitzicht zo mooi is.

Goed, eerlijk is eerlijk, er zijn een paar fietspaden, met name degene die voor Rio 2016 zijn gemaakt, maar het onderhoud daarvan is dramatisch. Het olympische fietspad is vrij kort na de spelen gesloten omdat delen ervan in de Oceaan zijn gevallen. Oeps.

Jungle climbs

Rio de Janeiro heeft prachtige, steile klimmetjes naar de zogenaamde ‘jungle’ (Floresta da Tijuca) in de aanbieding. Hier tik je de 14 procent aan, dus das geen sinecure. Daarnaast kun je ook prachtig langs de noordelijke kustlijn van de stad rijden. Je vindt routes vanaf de wereldberoemde Copacabana helemaal tot aan de voet van het standbeeld van Jezus de Verlosser. en verder naar het noorden naar enkele geheime surfplekken en ongerepte natuur.

De wegen varieren van heel erg goed, tot absoluut dramatisch, maar dat lijkt niemand hier iets te kunnen schelen. Veel fietsers in Rio rijden op de beste en nieuwste frames. Zoals overal in de wereld is wielrennen een van de populairste trends in Rio en dat zal nog wel even zo blijven. Heel veel groepen proberen om de stad meer toegankelijk te maken voor fietsers en hopelijk werkt dat. Je zult je trouwens verbazen over de mooie fietsen, maar ook over sommige fietsers die op een compleet afgeragde fiets de top van de berg bereiken. Je zult niet alleen mooie carbon S-works fietsen zien, maar ook aluminium barrels met wielen.

Timing matters

Tussen 4 uur en 10 uur ’s ochtends behoort de stad toe aan de fietser. Ja, inderdaad, 4 uur ’s ochtends. In Rio moet je vroeg starten vanwege de hitte en het verkeer maakt het zo ongeveer onmogelijk om te fietsen tijdens normale uren. De stad heeft een aantal afgesloten stukken straat, waar je autovrij kunt trainen tussen 4 uur en half 6. Deze straten zijn meestal bewaakt door patrouillerende politieauto’s. Verder zijn er lange stroken langs het strand van Arpoador tot aan Leblon (de zuidkant) en Barra tot aan Reserva (de noordzijde) die gebruikt worden om op te fietsen tussen 5 uur ’s ochtends en half 6. Daar bovenop biedt de stad ook afgesloten wegen van Aterro do Flamengo helemaal tot aan het vliegveld Santos Dumont op de vroege zondagmorgen.

Fietsen kent geen grenzen

De bergen rondom de stad bedwingen, helemaal degene die de zuidkant van Rio omvatten en leiden naar Jezus de Verlosser, kan eigenlijk de hele dag. Echter als je het standbeeld van Jezus daadwerkelijk wil bereiken moet je tussen 8 uur en 10 uur ’s ochtends boven zijn. De normale starttijd voor het betere klimwerk is tussen 5 en 10 uur. Er zijn twee startpunten als je de hele dag in het zadel wilt zitten. Rua Alice in Laranjeiras of Pacheco Leao. De laatste ligt aan de achterkant van de botanische tuin van Rio. Zoals al eerder gezegd zijn de klimmetjes rondom de stad vrij steil en je hebt echt wat uithoudingsvermogen (en kracht) nodig om ze te overleven. Maar het uitzicht is weergaloos. Op sommige dagen is de fauna van de stad ook wakker en kun je apen, wasberen, luiaards en zelfs slangen zien, naast de reguliere vogelsoorten.

Let goed op!

Het mag geen verrassing zijn dat je ook moet opletten als je in Rio gaat fietsen. Hoewel het er allemaal georganiseerd en relatief veilig uitziet, is fietsen niet volledig zorgeloos. Je moet nooit helemaal in je eentje rijden, zeker niet in de vroege ochtenduren als je van de ene naar de andere plek gaat. Fietsen doe je in een groep en er zijn meer dan 20 ‘Assessorias’ die groepritjes aanbieden. Ze zijn allemaal toegankelijk voor een klein bedrag, maar je moet ze van tevoren wel even contacten. Sommigen adviseren om je telefoon thuis te laten. Ik zou adviseren om er altijd eentje mee te nemen, maar misschien niet het laatste model, zeker als je je niet comfortabel voelt. Met een telefoon kun je tenminste iemand bellen, mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Er zijn ook mogelijkheden om een motor escorte te regelen mocht je helemaal in je eentje gaan rijden. Deze ‘moto boys/chauffeurs’ kennen ook wel een paar mooie routes, mocht het daarop aan komen.

Wat zijn de mooiste routes?

Wat mij betreft is elke rit rondom deze prachtige stad het zweet meer dan waard. Ik ben dan misschien ook bevooroordeeld. Maar als ik dan moet kiezen dan zou ik de volgende aanbevelen:

Cristo-Mirante da Dona Marta

Een van mijn favoriete rondjes start achter de botanische tuin en gaat tot aan de voet van Jezus de Verlosser. Onderweg rijd je langs de ‘Vista Chinesa’, een Chiness paviljoen dat ook een uitzichtspunt is, en ‘Mesa do Imperador’, een enorm grote stenen eettafel die vroeger werd gebruikt voor picknicks. De straat Panheiras is eigenlijk een autovrije straat die door het bos omhoog loopt, terwijl je ondertussen meerdere kleine watervallen passeert op de weg naar Christus.

Deze rit is heel erg steil en je moet echt wat tijd daarvoor inplannen. Voor de beginner zou ik adviseren om enkel het eerste deel te doen.

Pro tip: Als je boven bent, rijd dan door naar beneden ga richting Mirante da Dona Marta Heliport en het vista point daar. Deze plek bied jou het enige 360 graden uitzicht over Rio en biedt ook de mogelijkheid om het Christus beeld van de voorkant te zien.

Olympische rondje

Het officiële Olympische parcours is een prachtige optie voor een ronde op zaterdag of zondag. Je zult wel echt vroeg op moeten staan vanwege het verkeer, maar het uitzicht is absoluut fantastisch. Deze rit leid je vanuit het zuiden van de stad via de kustlijn naar het noorden. Enige nadeel is de vervelende snelweg waar je soms langs rijdt. Maar als je eenmaal voorbij deze snelweg bent, zie hoe Rio ooit was, voordat men bedacht dat het een goed idee was om mega gebouwen langs de kust te bouwen. Het is eigenlijk strand en bos. Puur en ongerept. Je zal langs verschillende mooie surfspots komen op deze tour.

Leave a Comment

Your email address will not be published.