BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Tips om te fietsen in Duitsland: Rik op Reis deel III

In onze zomerserie ‘Met Rik op Reis’ neemt Rik de Voogd ons mee op zijn zomerse avonturen door Europa. Eerder al posten we over zijn meet-ups in Baden Wurttemberg en in Hessen. Nu nemen we je mee, dieper Duitsland in, naar de deelstaat Bayern. Bij velen vooral bekend vanwege het Oktoberfest en de gelijknamige voetbalclub uit München. Voor de doorgewinterde fietsfanaat zijn er wel bekende plekken, zoals de regio rondom het Nationalpark Berchtesgaden, waar je je bijvoorbeeld op de Rossfeld klim helemaal in de parkeerstand kan rijden. Ook fans van events zullen de regio goed kennen, want bijvoorbeeld de Rosenheimer Radmarathon is een leuke om mee te pakken. Prachtige tips om te fietsen in Duitsland. Anway, enjoy!

Bayern

Na mijn eerdere stops ben ik doorgereden naar Beieren. Voor mij voelde deze reis als ‘het leven’: plannen maken gebaseerd op mooie dromen en ze aanpassen als de (weers)omstandigheden daar om vragen. Waarom zul je je afvragen? Het initiele plan was om twee stops in Duitsland te doen en daarna door te rijden naar Oostenrijk. Weersvoorspellingen gooiden roet in het eten. De vooruitzichten in Oostenrijk voor de komende dagen waren heel slecht. Initieel zou ik mijn vriend Ben in Nürnberg opzoeken op de terugweg. We waren er snel uit. Ik zou direct zijn kant op komen en we zouden gaan fietsen als het weer het toeliet.

Fürth

Nadat ik Heilbronn achter me heb gelaten rijd ik in een streep door naar Nürnberg, drop mijn spullen af in mijn hotel en spring op de fiets om Ben z’n nieuwe huis in Furth te zien. Hij is net verhuisd, vandaar. Vanuit hier vertrekken we voor een ritje om de omgeving te verkennen. Ondanks de dreigende, donkere luchten, denken we dat we het net droog kunnen houden. Misschien is het de stress over het weer die ervoor zorgt dat we een stevig tempo aanhouden. Het wordt ook alsmaar donkerder.

Mooie regio

Deze regio beviel en bevalt mij eigenlijk heel goed. Een stukje minder heuvelachtig. De beklimmingen die er zijn, zijn kort maar ook wel steil. Je kunt naar het noorden toe mooi langs de rivier de Regnitz rijden. Daar ligt overigens ook een soort van Amsterdam Rijnkanaal langs, dat maakt het net wat minder. De wegen zijn er, net als in Hessen en Baden-Württemberg, mooi en rustig. Ik had dat echt niet verwacht.

Achteraf gezien waren we 10 minuten te laat vertrokken, want de laatste kilometers zijn toch nog natte kilometers. Dat mag de pret niet drukken en met een tevreden gevoel check ik weer in bij mijn hotel.

Easy spin

Omdat het slechte weer uit de Alpen ook in Duitsland lijkt te zijn neergestreken gaan we de volgende dag erop uit voor een kort rondje. De route gaat dit keer oostwaarts, maar niet te gek. We doen rustig aan, schieten een hoop foto’s en het hoogtepunt van de dag is een koffiestop bij Kaffeesurium. Happy days.

Bayerische Wald

Voor onze laatste rit samen, had Ben het idee om naar het Bayerische Wald te gaan. Deze regio is voor mij totaal onbekend en ik weet niet echt wat ik ervan moet verwachten. Uiteindelijk stappen we samen in de auto en rijden we richting de grens met Tsjechië. Buiten de natte omstandigheden, waar we totaal niet op zijn voorbereid is dit ook weer een epische rit! Het rondje dat we hebben uitgekozen bevat drie beklimmingen met meer dan 1000 hoogtemeters. Er was geen enkele vlakke meter te bekennen.

De uitzichten in deze regio zijn werkelijk waar schitterend. Deze regio, die deels ook in Tsjechie ligt, bevat zo veel mooie natuur. Het is er bosrijk en daardoor erg groen! De reden dat het zo groen is, wordt ons al snel duidelijk, want bovenop de eerste top worden we getrakteerd op regen en op natte wegen.

Kletsnat dalen we af van Tsjechië naar Duitsland. Dat is best tricky (en koud) en uiteindelijk duurt het nog wel even voor we weer opgewarmd zijn en we ook weer droge wegen vinden. Ook onze tweede beklimming, weer in Duitsland, is op natte wegen, zowel de beklimming als de afdaling.

Gelukkig komt de zon de laatste 30 kilometer door. Dat zorgt voor prachtige beelden en uitzichten met mooie lichtinval. Op de laatste klim van de dag, richting Arber (de hoogste berg in de regio, ook wel de Koning van het Bayerische Wald genoemd), pers ik alles eruit wat ik nog in me heb. Het is absoluut de mooiste klim van de dag.

Uiteindelijk is deze Dwars door Duitsland serie, met stops in Hessen, Baden-Wurttemberg en de laatste in Bayern een geweldige ervaring. Dank ook aan iedereen die met mij erop uit is getrokken. Next stop: Toscane!

Handige tips en links

Wil jij ook naar Duitsland op fietsvakantie?

Check dan andere artikelen die wij geschreven hebben, onder andere over:

Check voordat je gaat pakken ook even onze basis paklijst. Dan heb je altijd de juiste kleding en spullen bij je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.