BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

5x mooie beklimmingen buiten Europa

Hier onze lijst met 5x mooie beklimmingen binnen Europa. Dat is al lastig zat. Is dat dan de Stelvio, Lacets de Montvernier, Trasfagarasan of toch Ventoux? Schoonheid is een relatief begrip, want wat voor de een schitterend is (uitzicht, haarspeldbochten) is voor de ander maar saai. Lengte is altijd een issue, steilheid etc etc. Vraag een Fransman en het is de Izoard of Alpe d’Huez, voor een Spanjaard vast en zeker Angliru of Lagos de Covadonga. Voor een Italiaan….enfin het mag duidelijk zijn, dat dat geen uitgemaakte zaak is. Laten wij als Europeanen dan maar even over onze denkbeeldige grenzen kijken. Wat zijn nu schitterende beklimmingen buiten Europa? Ruben en Sander hebben er vijf uitgekozen, in willekeurige volgorde. Welke is jouw favoriet?

1. Mount Hehuan – TAIWAN

Deze knaller, bekend uit de Taiwan KOM Challenge kan eigenlijk niet ontbreken op dit lijstje. Hij is hoog, hij is steil maar bovenal is de route prachtig om van een afstandje te bekijken. Het is een klim die totaal bijna 100 kilometer overbrugt. Je komt onderweg van alles tegen. Van slangen tot gaten in de weg. Het is er vochtig en soms bijna mysterieus. Dat maakt deze klim ook zo schitterend.

2. Mount Lemon – Arizona, USA

Niet jouw alledaagse klim. Ook niet de langste en niet de zwaarste. Maar dit is echt een beauty, die vertrekt vanuit een van de grote steden van Arizona, Tuscon. 50 kilometer lang schommelt het percentage ergens tussen de 4 en 6% en wordt je alleen uit je ritme gehaald door een langer stuk van 8% gemiddeld en een stukje downhill naar het einde van de klim toe. Maar wat een prachtige plaatjes levert dit op zeg. Voordeel van Arizona is de droge hitte, waardoor het vrij aangenaam fietsen is. In de zomer is dit een absolute no-go, want de temperatuur kan dan hard oplopen. Maar in het voor- en najaar. Let’s go for it.

3. Paso Internacional de los Libertadores, Chili – Argentinie

Daar waar de wereld van het racefietsen vooral in Europa als religie wordt beschouwd, komt in het Latijns-Amerikaanse deel de gravelbike of trekking bike wat meer van pas. De wegen zijn er vaak onverhard en je komt dan liever niet voor verrassingen te staan. Adventure is leuk, maar niet op een S-Works van €10.000. Toch kun je ook in Zuid-Amerika genoeg mooie beklimmingen vinden. In het spoor van Richard Carapaz of Egan Bernal is het vast en zeker genieten. Jetse Bol kent ook vast wel wat tips. Maar wij gaan toch voor de Paso Internacional Los Libertadores. Wat een rammer is dat dan. Switchbacks waar je u tegen zegt. Wel even uitkijken voor het verkeer. Hij staat niet voor niets vaak bij de ‘dangerous roads of the world’.

4. Mauna Kea – Hawaii

Volgens velen is Mauna Kea de langste klim ter wereld. Met iets meer dan 4 kilometer (4018 meters om precies te zijn) is dit echt een bizar iets. Als je het even terugrekent en bedenkt dat deze klim 67 kilometer lang is, met een gemiddelde van 5,9% dan weet je dat dit niet binnen een uurtje gepiept is. Gooi daar ook nog een maximum van 23,3% tegenaan en je kunt wel uitrekenen dat als gemiddelde amateur de beklimming alleen al een halve dag gaat kosten. Genoeg mee nemen om te knabbelen! Piek ook niet te vroeg, want het hoogste percentage bewaart deze Hawaïaanse gigant tot het laatst. Om over de wind, de veranderende landschappen en temperatuur nog maar te zwijgen.

Mount Babadag – Turkije (Aziatische deel)

Een klim die voornamelijk geliefd is bij paragliders, dat voorspelt niet heel veel goeds als je er ook tegenop moet fietsen. In Turkije zijn ze qua fietsen nog in ontwikkeling, maar de mooie heuvels en bergen liggen er voor het oprapen. Deze klim, bij Fethiye tussen Marmaris en Antalya, zal je nog lang blijven heugen. Want wie verzint het dan ook om op een klim als deze wat klinker/kinderkopjes neer te leggen? De weg kronkelt als een slang tegen de berg op en vergis je niet, dat je in 14,4 kilometer naar de top rijdt op ruim 1900 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is dan 11%(!) Hallo Mortirolo, maar dan op z’n Turks. Het uitzicht op de top…dat is de verdiende beloning na een uur plus hard werken. Wij zeggen: doen!

Leave a Comment

Your email address will not be published.