BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Winterbestemming: Gran Canaria

Als in Nederland de dagen korten en de avonden en nachten langer worden, heb je een aantal opties om toch lekker bezig te zijn op de fiets. Uiteraard kun je met de juiste spullen ook ’s avonds en ’s nachts fietsen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Velen grijpen dan naar alternatieven als bootcamp of trainen op de indoortrainer. Met programma’s als Zwift, Rouvy en Bkool kom je een heel eind, maar nothing beats the outside. Waar kan je dan nog fatsoenlijk heen in de winter, zonder dat je gelijk dagen onderweg bent? De go-to bestemming van vele fietsers is de Canarische Eilanden en dan met name Gran Canaria en Tenerife. Wij hebben voor jou een mooi artikel over dé winterbestemming: Gran Canaria. Enjoy!

Vulkanische grond

Gran Canaria is net als de naastgelegen eilanden Tenerife en La Palma voornamelijk vulkanische grond. Er ligt ook een (slapende) vulkaan op het eiland, Pico de las Nieves. In tegenstelling tot Tenerife, waar eigenlijk alles draait om de magische en machtige ‘El Teide’, is Gran Canaria veelzijdiger. Eigenlijk is er geen meter vlak en op die manier ben je zelfs met een kort ritje al snel tevreden. De Pico de las Nieves is het hoogste punt op het eiland. De weg ernaartoe is er eentje om niet snel te vergeten. Maar daar komen we later op terug.

Basecamp Maspalomas

Het is altijd goed om op een eiland als Gran Canaria een basecamp te hebben. Een plek waarvandaan je verschillende kanten op kunt en wat ook een goede uitvalsbasis is qua voorzieningen. Nu heb je op het eiland meerdere keuzes. Uiteraard kun je in Las Palmas blijven, maar dit is een heel drukke stad en om vanuit Las Palmas op de mooie routes te komen ben je weer even onderweg. Als je op hoogtestage wil, kun je natuurlijk ook in de bergen gaan zitten, maar dan zit je weer met het ‘altijd eindigen met een klim’. Wij kiezen voor Maspalomas, in het zuiden. Vanuit daar kun je mooi een rondje eiland doen, er zijn meerdere fietsverhuur bedrijven en je zit bij een van de mooiste stranden, Playa del Inglés.

Tranendal

Een absolute must-do op het eiland is de beklimming van de ‘Valley of Tears’. Deze route die loopt over de GC-606 vanaf de afslag met de GC 210 tot de beklimming omhoog naar de kruising met de GC-60 is misschien wel de meest gefotgrafeerde plek op heel Gran Canaria. Het is dan ook niet zomaar een beklimming. 12,4 kilometer lang ben je aan het buffelen omhoog en de gemiddelde stijgingsgraad is 11,1%. Stelvio, eat your heart out. Nog een klein tipje van de kenners: er is een stuk van ongeveer 100 meter dat de 25% aantikt. Ouch. Niet grappig.

Pico de las Nieves

Ontegenzeggelijk is de Pico de Las Nieves vanuit Maspalomas de monsterklim die je eigenlijk altijd zou moeten doen op Gran Canaria. 44 kilometer lang aan 4,1% gemiddeld. Dat tweede klinkt niet zo heftig, maar er zitten drie stukken in die aflopen. Dat betekent dat de rest van de klim echt pijn gaat doen. Maximaal kom je bijna 12% tegen. Door de wat vlakkere en aflopende stukken heb je eigenlijk vier klimmen in één, waarbij het slotstuk iets meer dan 15 kilometer behelst. Eenmaal boven ben je op ruim 1900 meter en als je goed kijkt kun je in de verte ook nog eens buureiland Tenerife en El Teide zien. Mooi!

Rondje eiland

Wil je het eiland van een heel andere kant bekijken? een heel rondje eiland is in totaal iets meer dan 200 kilometer. Je rijdt dan bijna 3800 hoogtemeters, als je de meest directe route kiest. De route langs de kust door het Parque Natural de Tamadaba is er eentje om in te lijsten. Pak ook even de vuurtoren bij Punto de Sardina mee. Het stuk vanaf Las Palmas tot aan het vliegveld is even doorakkeren, maar daarna wordt het weer mooi. Puur genieten dus.

Gravelrides

Eigenlijk alle Spaanse eilanden, van Mallorca en Ibiza tot aan Tenerife en Gran Canaria zijn geschikt om te gravelen. De vulkanische grond doet wonderen. Uiteraard zijn ze ook geschikt voor de MTB en initieel zijn veel van de routes daar ook voor gemaakt. Maar met de opkomst en populariteit van gravel is er veel overlap. Een van de mooiste routes vinden wij nog de ‘cross island’ route van Tamadaba naar Tejeda. Je pakt d emooiste stukken mee en als je op de terugreis bent, ga je lekker naar beneden. Meer toffe rides en routes vind je hier!

Leave a Comment

Your email address will not be published.